Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

tuccy

8. 5. 2008 21:55
Děkuji za článek

Doplním jen pár postřehů k Drážďanům...

Sami Němci se divili že to Drážďany schytaly až tak relativně pozdě, protože kromě význačného dopravního uzlu v nich také působila pobočka Zeiss Optik vyrábějící zaměřovače k tankovým a protitankovým dělům a další podobné malé, ale důležité podniky.

A význam dopravní dokládá například to, že k tragédii uprchlíků na Drážďanském nádraží došlo proto, že se jejich vlaky nedaly vmáčknout na trať kvůli hustotě vojenských transportů. 

Dále pomohlo to že většina protiletadlové obrany Drážďan byla přesunuta na frontu do role protitankových děl, a v jejich palebných postaveních je nahradily makety.

0 0
možnosti
RR

rezjir

8. 5. 2008 21:52
Chybička se vloudí

Není pravdou, že Jan Masaryk mluvil o tom, že Československo se stane „mostem mezi Východem a Západem“. Mám k dispozici doma jeho zprávu za r.1947, která je nazvána vysloveně polemicky: "ani most, ani opona". To za prvé. A za druhé je vám známá doufám kniha  W.Lippmanna Zahraniční politika a válečné cíle Spojených států. Praha : Družstevní práce 1946. 280 s, která vychází z Prohlášení ministrů zahraničních věcí v Moskvě, kde byla přijata zásada, čí noha vojaka vstoupí do zěmě první, toho královstvi. A tomto základě pak Lippmann zformuloval jako jeden z válečných cílů USA přenechání východní a střední Evropy Sovětům. A v podstatě podle toho se pak chovali Britové i Amíci vůči Čechoslovákům v Londyně (viz Ripkovy paměti).  Proto mimochodem stanovení těch demarkačních liníí mělo takový dopad.

0 0
možnosti
ZM

Zdrť Mrmlmný

8. 5. 2008 21:37
.

Polemizovat s vámi bude jen brouk Pytlík nebo Všeználek. Oba dva tady ale mají spoustu bratrů a sester. Tak bacha na to.;-DR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5965x
Celý život jsem prožil v MF-MF DNES jako redaktor pro vědu. Nejvíce jsem se zajímal o kosmonautiku, po roce 1990 o nejnovější dějiny a špionáž. Napsal jsem kolem třiceti knih.