Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

King_Feanor

14. 5. 2008 11:15
kéž by

se po 2SV rozdělilo také ČSR... na české země a Slovensko... a v roce 89 bysme se byli možná slavně spojili... A třeba bysme nikdy nevyhnali 3 miliony našich spoluobčanů. Nebo možná by bylo lepší, kdyby se pak české země jako 16 respektive 17 země staly spolkovými zeměmi Německa jako Čechy, Morava... Možná bysme na tom byli pak lépe než dnes, neměli bysme na hradě demagoga Klause... a topolánek, paroubek by byli provinční nezajímaví politici..:-)

0 0
možnosti

sorgedoktor

10. 5. 2008 12:12
Doporučení autorovi:Přečtěte si Hitchcock

zasvětil jsem  život  míru.Pravděpodobně se Vámj pak bude jevit politickY a vojensky situace v trochu jiném   světle..

0 0
možnosti

sorgedoktor

10. 5. 2008 12:11
Máme autora tohoto článku..

považovat za politologa??

0 0
možnosti
B

BobSenklár

9. 5. 2008 23:29
Hluboce se skláním

před soudruhem Stalinem, málokdo dokázal zatočit s komunisty jako on!

0 0
možnosti
FS

František Stočes

9. 5. 2008 20:08
Z Churchilova projevu ve Fultonu (1)

"Bylo by nicméně nesprávné a neprozíravé svěřit utajované informace a zkušenosti, které jsou nyní společně známy Spojeným státům, velké Británii a Kanadě, světové organizaci, která je dosud v plenkách. Bylo by trestuhodným šílenstvím přehodit je jen tak na pospas dnešnímu rozvrácenému a nejednotnému světu…"

Pouhého půl roku po konci války (kapitulaci Japonska) už  nemluví o spojenecké Velké trojce, ale o utajovaní informací (před Stalinem), který samozřejmě věděl, co se před ním již dlouho utajuje, což jen zesílilo jeho podezíravost...  (pokračování)

0 0
možnosti
FS

František Stočes

9. 5. 2008 20:11
Re: Z Churchilova projevu ve Fultonu (2)

"Mám hluboký obdiv a velikou úctu k hrdinnému sovětskému lidu a svému příteli z dob války maršálu Stalinovi… Chápeme, že si Rusové potřebují zabezpečit západní hranice odstraněním všech možností německé agrese…Na základě toho, co jsem u našich ruských přátel za války spatřil, jsem přesvědčen, že nic neobdivují tolik, jako sílu a k ničemu nechovají menší úctu, než k slabosti, především vojenské. Z tohoto důvodu ztratila stará politika mocenské rovnováhy své oprávnění. Nemůžeme si dovolit… pohybovat se v mezích nepatrné převahy a tím se vystavovat možnosti, že by někdo mohl podlehnout pokušení a pokusit se o vzájemné změření sil…" Tento text je evidentním vyhlášením studené války a nového zbrojení! Churchil si odporuje, chápe že Rusko si potřebuje zajistit západní hranice (Napoleon, Hitler), ale nechápe nedůvěru Stalina k demokracii (kterou snadno zlomil Hitler) a tudíž jeho logiku, že bezpečnost SSSR  zajistí jen sovětské režimy v těchto zemích. (Dokončení)

0 0
možnosti
OZ

ovoce.zelenina

9. 5. 2008 16:22
Jen poznámka

všem, kteří nevědí nic o tom, jak nás Sovětský svaz sprostě vykořisťoval, za nic NIKDY nic nezaplatil, takže škoda byla spočítána na 11 miliard US dolarů v roce 1990, v r.1993 dělením ČSR, na Česko zůstal ruský dluh 2/3, který byl nevymahatelný, byl velmi nevýhodně "prodán" ruské soukromé společnosti a český erár obdržel cca nějakých 720 mil.Dollars. Dnes už se o tom z neznámých důvodů nemluví, hlavně proto, že se to nehodí do krámu dnešním mazaným bolševikům s dlouhými drápy. Za uran platilo SSSR asi 2 měsíce, pak bylyslíbeny dodávky ojetých tanků a letadel, za které ale ČSR zaplatilo!! v konvertibilní měně. Vlaky textilu, bot, potravin, naše JZD a Státní statky byly hnány do vyšších a vyšších výnosů, vždyť velký a přísný ruský bratr hladověl!! Dnes se platí zato, když rolník nechá pole ladem. To vám rudé učitelky v ZŠ neprozradily, že ??

0 0
možnosti
JH

prahor

9. 5. 2008 16:01
Patrně potřeba

ospravedlnění za svou předlistopadovou tvorbu vede kolegu Pacnera k psaní podobných článků. Bohužel mají společnou vadu: jsou směsí pravdy a polopravdy (např. důvody bombardování Drážďan, Prahy a Plzně) a neuvádějí zdroje. Většina je navíc již dostatečně známa, alespoň tomu, kdo se o to zajímá. Osobně si myslím, že Karel Pacner měl zůstat u kosmonautiky, vědy a techniky, jež dělal vítečně.

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

9. 5. 2008 16:59
Re: Patrně potřeba

Pan Pacner se urcite dovede obhajit sam. Jeho clanek je otisten v "novinovem listu", ne ve vedeckem casopisu, neocekavejte uvedeni zdroju. Uvedena fakta jsou vam i mne znama, obavam se ale, ze mladsi generace je asi nezna. Snad si to nekteri mladsi prectou.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

9. 5. 2008 13:53
Karma

Tohle má hlavu i patu a neplácá do toho dnešní politiku (že pane Stočesi?).

0 0
možnosti
FS

František Stočes

9. 5. 2008 16:06
Re: Karma

Možná Vám uniklo, že můj blog byl především reakcí na kojzarovsky pojatý příspěvek v Lidových novinách a na faktický omyl  v hodnotě dvou řádů. A navíc už sám fakt, že Churchill pouhých 6. měsíců (po kapitulaci Japonska) vyhlásil ve Fultonu rozpad koalice a Stalina (komunismus) za nepřítele nutí k úvaze, nakolik byla ona bombardování Stalinovy zóny součástí jeho politické koncepce, a nakolik vojenskou nezbytností.

0 0
možnosti
RH

Rudolf Havlík

9. 5. 2008 13:35
konec války

byl opravdu složitý a opravdu objektivní pohled nám už těžko někdo nabídne. Osobně se s některýma faktama z vašeho článku rozcházím, ale na druhou stranu si dovedu vážit pohledu z jiného úhlu. Každej další pohled do historie je zajímavej, a tak bez polemizování o tom co je pravda a co lež jste mě hrozně potěšil. Málokdy si tady můžu přečíst něco, co mě zajímá. Díky!!!!!

0 0
možnosti

sorgedoktor

9. 5. 2008 12:03
Pane Pacnere,my jsme přese nevyhlásili

válku jako Slopvensko..

No jo a takové omyly jako že místo Dráždam zbombardovali Prahu a že nad Polskem zase omylem sestřelovali americká letadla..

To je válka, tio nejsou kuličky..

0 0
možnosti
PJ

Shumway

9. 5. 2008 12:43
Re: Pane Pacnere,my jsme přese nevyhlásili

sestřelovali se i navzájem, je popsáno spousta případů, kdy americký bombardér zahájil palbu na britskou stíhačku, nebo naopak. když jde o život a o přežití rozhoduje zlomek vteřiny , tak to není nic divného a strach má velké oči, to je stará věc

0 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5965x
Celý život jsem prožil v MF-MF DNES jako redaktor pro vědu. Nejvíce jsem se zajímal o kosmonautiku, po roce 1990 o nejnovější dějiny a špionáž. Napsal jsem kolem třiceti knih.