Karel Pacner

Detektor skončil – sláva!

20. 03. 2008 17:41:14
Ve středu 19. března oznámil tiskový mluvčí České televize Ladislav Šticha některé změny v programu. Mezi nimi jako drobnost byla zmínka o pozastavení vysílání pořadu Detektor. „O jeho dalším možném vývoji se současné době diskutuje. Česká televize bude milovníky pořadů o tajemstvích a záhadách včas informovat buď o obnovení série, nebo o přípravě pořadu podobného.“

Je pochopitelné, že společnost Vachler Art Company, která tento pořad vyráběla, se začala bránit: „Smlouva na výrobu pořadu byla uzavřena na 20 dílů, výpověď přišla předčasně a nečekaně. Jak jsme informovali dříve na tiskové konferenci, témat jsme měli připravených daleko více. Víme, že proti pořadu vedla systematickou negativní kampaň Rada pro popularizaci vědy Akademie věd ČR, resp. spolek Sisyfos v čele s panem Jiřím Grygarem, který považuje vědecké teorie za konečné a neměnné. Víme, že Rada ČT byla pod tlakem organizovaného psaní dopisů ze strany spolku Sisyfos, ale nechceme kolem těchto kroků vytvářet konspirační teorie, neboť jsme součástí celého děje.“

Vachler však lže. Konspirační teorie vyráběl on a jeho zaměstnanci. Ano, existuje spousta záhad, ale není možné si nové doslova vymýšlet, záhady musí autoři rozplétat seriózně, pomocí osvědčených metod, nikoliv dalšími výmysly. To uměli tvůrci seriálu o záhadách inspirovaných Arthurem C. Clarkem, který vyrobila tuším společností BBC, před léty ho vysílala i Česká televize.

Kritikům Detektoru nešlo pouze o to, že pořad obsahoval množství vymyšleností, ale také lží. Hlavními autory tohoto seriálu nebyli seriózní odborníci jako u BBC, nýbrž záhadologové, tedy lidé, kteří si ze záhad udělali živnost.

Nedávno jsem se díval na díl týkající se tajných německých zbraní. Obsahoval také tvrzení, že Němci před druhou světovou válkou založili tajnou stanici v Antarktidě, kterou až v roce 1947 likvidovalo 4500 tisíce amerických vojáků. Když jsem na to upozornil Stanislava Bártla, autora mnoha knih o polárních oblastech, člověka, který na obou místech pobýval, dověděl jsem se, že Němci chtěli před válkou založit v Antarktidě přístaviště pro jejich rybářskou flotilu, ale pak to vzdali, a po válce tam americká armáda uspořádala normální vojenské cvičení, o boj s jakýmisi Němci tam nešlo. Zástupce ředitele Vojenského historického ústavu Eduard Stehlík komentoval tento díl jediným slovem: „Hrůza!“.

V úterý jsem shlédl pár minut pořad věnovaný psychotronice, jak se „vědecky“ překřtili parapsychologové. Někteří účinkující tam vychvalovali proslulou „laboratoř“ bývalého ministra školství Kahudy, která se těmto záhadám věnovala. Jeden také potvrdil to, co vím z okruhu tajných služeb, že sloužila jako most pro výměnu informací mezi KGB a CIA. Vzpomínám si, jak mně před lety vyprávěl jeden fyzik odvelený z Řeže na stáž na ministerstvo školství zajímavou epizodu. Ministerstvo chtělo tuto „laboratoř“, která myslím spadala pod ČVUT, zrušit. Než to stačilo udělat, dostal předseda vlády Lubomír Štrougal dopis z Moskvy se žádostí, vlády čs. vláda tyto „výzkumy“ dál sponzorovala. Nezbylo nic jiného, než tomuto příkazu vyhovět.Nepochybuji, že záhadologové budou na ČT, Radu pro popularizaci vědy AV, spolek Sisyfos i moji maličkost soptit a ohánět se vysokou sledovaností Detektoru. Je to pochopitelné – ztratili platformu, v níž mohli vykládat své slaboduchosti.

Doufám, že ČT už Vachlera a jeho lidi k takovým slátaninám nepustí. Vachler ve svém prohlášení nadhazuje, že by mohl Detektor nabídnout Nově nebo Primě. Nemyslím si, že by po odporu, jaký vzbudil, by se některá ze soukromých televizí k tomu odhodlala. Ostatně Nova v minulosti proslula tím, že se různým záhadám pokoušela přijít na kloub naprosto seriózním způsobem.

Článek jsem také uveřejnil na svém webu www.karelpacner.cz
Autor: Karel Pacner | karma: 20.77 | přečteno: 2474 ×
Poslední články autora