Karel Pacner

Diskutéři, styďte se – nebuďte hyeny!

17. 03. 2008 17:50:53
Musím se vrátit ke své páteční poznámce o vulgárních anonymech, kteří komentovali zavraždění Ireny Neffové. Opět jsem žasl nad tím, jak někteří lidé diskuse na internetu nechutně zneužívají.
Také jsem tam kritizoval člověka, který spojoval tuto vraždu s vládou ODS. Nyní odpověděl – cituji: „Ve vašem článku tvrdíte, že diskutující překrucují fakta. Tak bych poprosil moji citaci též nepřekrucovat, já jsem napsal: Je otřesný, jaký se za vlády ODS dějou hrůzy. Tak bych prosil citovat přesně a příště se polepšete. P. S. Jde jen o nevinnej černej humor S pozdravem Karel Novotný.“

Pane Novotný – pokud se ovšem tak opravdu jmenujete –, to není černý humor, to je hyenismus. Až vám někdo zlikviduje dceru, sestru či matku, také se budete takto výsměšně chovat? Nechtěl byste se Ondřeji Neffovi za tahle slova omluvit?

Další diskutující připomněl, že úroveň internetových diskusí odpovídá úrovni společnosti. A poukázal na frašku, v jakou se změnila volba prezidenta republiky.

To je pravda, ale nemyslím, že by si diskutéři měli brát za vzor představitele společnosti ve chvílích jejich selhávání.

Jiný připomněl fotbalové raubíře, kteří se nechtějí dívat na krásný sport, nýbrž doprovázejí své kluby, aby se v jejich jménu porvali a ničili cizí majetek, nejlépe pod rouškou davové anonymity. Myslím, že k nim můžeme přidat černě orouškované bojechtivé demonstranty, často levicové anarchisty, které vidíme při různých příležitostech v televizi.

Ovšem jestliže proti těmto asociálním a patologickým jedincům na stadionech a ulicích dokáže s menší či větší účinností zasahovat policie, je naprosto oprávněné, aby proti internetovým chuligánům hledali účinné prostředky správci jednotlivých portálů.

Svoboda není bezbřehá. Anarchisticky smýšlející diskutéři si myslí, že mohou napsat cokoliv a když editoři výplody jejich chorých mozků škrtají, halasí, že jde o cenzuru. Ne, to není cenzura, to se jenom společnost brání proti jejich nesmyslům. Jestliže se chtějí tímto způsobem vyjadřovat, ať si k tomu zřídí vlastní internetovou platformu a nezneužívejte jiné, kde o ně nestojí.

Kdyby se měl vulgarismus a hyenismus rozšiřovat stále víc, budou muset správci portálů škrtat častěji a důsledněji. Některé internetové stránky ve Spojených státech k tomu mají celé štáby lidí, které nepřipouštějí sebemenší vykolejení. Patrně je k tomu nutí tamní právní řád. U nás diskuse prohledávají a škrtají nejen na iDnes, ale i v internetových Lidovkách – právě u pátečního článku o zavraždění Ireny Neffové několikrát poznamenali, že museli některé názory vyhodit. Jindy se zase takové debaty ukončují, jako třeba v případě jednoho malého pacienta, jehož jednání někteří pisatelé hrubě osočovali.

Nadhodil jsem možnost, že by se měli jednotliví přispěvatelé jmenovitě hlásit správcům diskusních stránek, aby ztratili svou anonymitu a byli opatrnější. I když vím, že je snadné změnit zpáteční adresu na mejlu, ne všichni uživatelé internetu to znají. Patrně bude třeba vymyslet jiný způsob, který by zamezil zneužívání diskusních stránek, způsob vycházející ze samotné technické povahy internetu.

Určitě tomu dopomůže i to, když diskutéři budou stoprocentně využiti ve svém zaměstnání, anebo budou mít jejich zaměstnavatelé plnou kontrolu nad jejich počítači. Mnozí z nich se totiž chlubili, že se tím baví v pracovní době – a co chvíli se zvědavě dívají na ohlasy svých praštěných výroků.

Diskuse na internetu nemusí být duchaplná. Ale nesmí být sprostá, urážející, vymykající se inteligentní rozpravě.

Autor: Karel Pacner | karma: 24.35 | přečteno: 2111 ×
Poslední články autora