Jak zarazit běsnění anonymů?

Redakce iDnes musela zrušit diskusi pod článkem o zavraždění Ireny Neffové, dcery mého přítele Ondry Neffa. Probíral jsem se jí ještě před tímto rozhodnutím a žasl jsem nad tím, jak lidé krytí anonymitou dokážou běsnit a vymýšlet si naprosto nesmyslné souvislosti, jako třeba „To je děje za vlády ODS“ a podobně. Jakoby za vlády nacistů, komunistů a socialistů se vraždy manželů nekonaly. Jiní se zase rozepisovali vulgárně.

Obávám se, že je to hlubší problém.

Občas si čtu internetové diskuse k některým článkům a přemýšlím nad tím, co některé autory, skrývající se pod anonymními zkratkami, vede k vymýšlení nejrůznějších fám, lží a překrucování, ba i k vyhrožování, někdy se dokonce rozepisují o věcech, které nemají s tématem nic společného. Co to je za lidi, kteří sednou k počítači a plivají tam tyhle nehoráznosti? Prýští z nich nenávist k ostatnímu světu, k autorovi, k lidem, o nichž se píše. Často se najdou jiní, kteří jim odporují, kritizují je, ale tihle zapšklíci si pořád vedou svou, jakoby pocházeli z jiného světa.

Je dobře, že redakce iDnes tyto diskuse hlídá a jakmile se v nich objeví takový odpad společnosti - jak jinak je nazvat? - tak debatu ustřihne. Některé internetové redakce to bohužel nedělají a nechávají věcem nechutný průběh. Sám mám zkušenost, že když na své webové stránce některé věčné kritiky smažu, hned se ozvou, že je cenzuruju.

Přemýšlím nad tím, jak tyhle debaty kultivovat. Zakázat anonymní diskuse? To asi ne. Spíš by měly redakce od diskutérů vyžadovat jejich internetové adresy, které by nezveřejňovaly, ale ukládaly je do archivů a v případě, že by tihle lidé často překračovali rámec slušnosti, uložit do programu zákaz jejich přístupu do diskuse. Anebo znáte lepší cestu?

  

Autor: Karel Pacner | pátek 14.3.2008 13:20 | karma článku: 35,64 | přečteno: 4171x
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5965x
Celý život jsem prožil v MF-MF DNES jako redaktor pro vědu. Nejvíce jsem se zajímal o kosmonautiku, po roce 1990 o nejnovější dějiny a špionáž. Napsal jsem kolem třiceti knih.